niedziela, 20 maja 2012

Crumble z gruszką i bananem




Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a nie mam wiele czasu, często decyduję się na crumble. Przepis na ciasto jest niezwykle prosty: tyle samo masła co cukru i dwa razy więcej mąki.


Crumble
125 g masła
125 g cukru
250 g mąki
banan
gruszka




Mąkę, cukier i masło zagniatamy szybko i formujemy kulkę. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy i kroimy owoce. Układamy je w naczyniu i przykrywamy startym na tarce ciastem. Jeśli lubimy grubsze i mniej regularne kształty możemy zamiast tarki użyć w tym celu rąk. ;) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut, aż kruszonka będzie odpowiednio rumiana.




Połączenie banana i gruszki jest niezwykle ciekawe. Jeśli dodamy do niego bitą śmietanę i kawę to się okaże, że crumble cieszy się takim powodzeniem, że.. trzeba piec nowe.


Pozdrawiam :)
Ola

5 komentarzy:

  1. ten piesek wygląda na smakowity przysmak

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd ja znam taką pyszność? :) Z tym, że my jedliśmy z jabłuszkami obieranymi super przyrządem (musisz go w jakimś przepisie pokazać). A Kamecik jest super!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może niedługo już pokażę to super urządzenie bo właśnie szykuję posta o crumble z jabłkami :)

      Usuń