piątek, 25 maja 2012

Jabłkowe crumble


Witajcie. 


Maj w pełni, a wraz z nim kwitnące kasztany i ukochane przeze mnie bzy, których zapach jest tak intensywny, że człowiek nie może na niczym innym się skupić. :) Nie mogłam się powstrzymać, aby nie umieścić ich na zdjęciu wraz z tytułowym jabłkowym crumble, które bardzo polecam. Przepis na inne, nieco mniej klasyczne crumble znajdziecie w tym poście: Crumble z gruszką i bananem


Crumble to inaczej owoce pod kruszonką. Do wykonania tego dania można użyć między innymi śliwki, gruszki, truskawki czy maliny, ale świetnie sprawdza się także rabarbar. Tym razem przygotowałam najprostszą wersję tego deseru wykorzystując jeden z moich ulubionych gadżetów kuchennych - obieraczkę do jabłek  - któej zdjęcia przedstawiam poniżej. Urządzenie jest niedrogie, bardzo szybkie i nie mogę się doczekać jesieni i robienia przetworów, aby móc wykorzystać je w "masowej produkcji".



Potrzebujemy:

  • 125g masła
  • 125g cukru
  • 250g mąki
  • 2 jabłka
Crumble robimy w następujący sposób. Z masła, cukru i mąki zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na ok 30 minut do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W trakcie jego nagrzewania obieramy jabłka  i kroimy je w plasterki. Pokrojone jabłka przykrywamy kruszonką z wcześniej przygotowanego ciasta. Pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego ;)
Ola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz