niedziela, 3 czerwca 2012

Ciasto z makiem


Nie ma chyba innego przepisu, z którego częściej piekłabym ciasto. Czasem, dla urozmaicenia, zamiast maku wrzucam do masy kakao albo jabłka i zawsze wychodzi dobrze. Upieczone ciasto jest dość zbite, ale wilgotne. Jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie wymaga żadnych umiejętności w dziedzinie pieczenia. Przepis znaleziony w zeszycie naszej mamy.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 4-6 łyżek mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 2 szklanki mąki
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mak sparzyć. Margarynę, mleko, cukier razem zagotować. Do gorącej masy dodać mak, jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną, ciepłą jeszcze masę wylać do blachy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!
Ola

2 komentarze: