Nie ma chyba innego przepisu, z którego częściej piekłabym ciasto. Czasem, dla urozmaicenia, zamiast maku wrzucam do masy kakao albo jabłka i zawsze wychodzi dobrze. Upieczone ciasto jest dość zbite, ale wilgotne. Jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie wymaga żadnych umiejętności w dziedzinie pieczenia. Przepis znaleziony w zeszycie naszej mamy.
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 4-6 łyżek mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku
- 2 szklanki mąki
- 2 całe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak sparzyć. Margarynę, mleko, cukier razem zagotować. Do gorącej masy dodać mak, jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną, ciepłą jeszcze masę wylać do blachy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Ola
w przepisie brakuje mąki:)
OdpowiedzUsuńPoprawione - dzięki!
OdpowiedzUsuń